Відбулась робоча зустріч з представником Уповноваженого із захисту державної мови Сергієм Левчуком

Виховна робота Національно-патріотичне виховання Новини Новини

Українська мова – національне надбання українського суспільства та найсуттєвіша і найбільш очевидна форма репрезентації культури українського народу. Виконуючи інтеграційну функцію, вона є важливим чинником зміцнення державності, забезпечення культурного та економічного розвитку нашої країни й повинна охоронятися та підтримуватися державою.

Директорка Департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації Людвига Цуркан взяла участь у робочій зустрічі з представником Уповноваженого із захисту державної мови Сергієм Левчуком.

У ході розмови Людвига Цуркан підкреслила, що сьогодні для Департаменту освіти і науки, всіх закладів освіти, педагогічних та науково-педагогічних працівників нагальним завданням є реалізація державної мовної політики та Стратегії популяризації української мови до 2030 року, а саме зміцнення статусу української мови як державної та піднесення її суспільного престижу; створення умов для розвитку сучасної української літературної мови, та мов національних меншин; стимулювання до вивчення української мови громадян України – представників національних меншин; створення, видання, поширення наукових праць, словників, підручників українською мовою, зокрема електронних, а також сприяння збереженню та розвитку української мови в середовищі українців, які мешкають поза межами України.

«Мова – далеко не тільки «засіб спілкування”, тобто передачі “вже готових думок». Куди серйозніша її місія – бути способом народження тих думок: коли «нема мови», людині просто-напросто «нема чим думати». (Оксана Забужко)