Інвестиції в енергоефективність – це можливість зекономити 50%теплової енергії

Будівництво та реконструкція Новини

Інвестиції в енергоефективність не тільки зменшують споживання енергії, але й збільшують життєвий цикл будівлі. Це означає, що в будівлю потрібно інвестувати менше протягом наступних десятирічь. Такий пріоритетний напрям взяли на озброєння заклади освіти області під час підготовки їх до нового навчального року та опалювального сезону. Будівлі навчальних закладів, є найбільшими споживачами енергоносіїв та мають високу потенційну економічну ефективність впровадження енергозберігаючих заходів.
При підготовці до нового 2020/2021 року з коштів місцевого бюджету, в тому числі залишки освітньої субвенції проведено капітальних та поточних ремонтів на суму 89987,6 тис. грн.
Упровадження заходів з енергозбереження дає можливість зекономити орієнтовно електроенергію в будівлях і спорудах до 65%, а теплової енергії – близько 50%.
На теренах області запроваджено проєкт «Енергоефективність в будівлях бюджетної сфери у м. Чернівці», що фінансується за рахунок кредиту Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) та за підтримки фонду E5P (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля). Проєкт підтримують Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (GIZ) та Шведське агентство з міжнародного розвитку (SIDA). Зазначений проект включає модернізацію 15 дитячих садочків та16 шкіл, ліцеїв та гімназій.
У рамках реалізації проєкту виконується комплекс заходів, які адаптовано індивідуально до кожної будівлі. Також тривають роботи з реалізації інвестиційного проєкту «Енергоефективність у будівлях бюджетної сфери у м. Чернівці» із залученням частини коштів – NEFCO, фонду Е5Р з питань енергоефективності, екології та Чернівецької міської ради. Роботи включають здійснення теплової ізоляції стін, теплової ізоляції цоколя, горища, заміну вікон та дверей на пластикові, реконструкція системи опалення зі встановленням ІТП, вентиляції і освітлення.
З метою забезпечення скорочення споживання енергоресурсів у будівлях навчальних закладів необхідно широко впроваджувати енергоефективні технології та обладнання.